Veelmensen zijn bekend met het fenomeen stress. Het is een breed gedragen begrip in de maatschappij en iedereen heeft er wel eens last van. Toch is het een aandoening waar veel mensen heel lichtzinnig over denken. Veel mensen denken dat stress over het algemeen niet heel veel kwaad kan. Dit is echter een grove misvatting. Stress kan namelijk voor veel problemen zorgen.

In deze jachtige maatschappij waarin wij leven is het dan ook iets wat meer voorkomt dan ooit. Om die reden is het dan ook belangrijk om er aandacht aan te besteden. Wat is stress precies? Wat zijn de gevolgen van stress? Zijn er ook manieren om stress op te lossen?

Dergelijke vragen zullen in dit artikel worden beantwoord. Dit onderwerp is relevanter dan ooit en daarom is het ook belangrijk dat hier veel aandacht aan wordt besteed. We zien stress namelijk overal om ons heen. Het fenomeen burn-out is een begrip geworden dat tegenwoordig iedereen kent. Iedereen in Nederland kent wel iemand die een burn-out heeft gehad, of die tegen een burn-out is aangelopen.

Een burn-out is over het algemeen altijd een gevolg van stress. In dit artikel zullen verschillende vormen van stress worden behandeld, en de eventuele gevolgen die met een burn-out gepaard kunnen gaan.

Maar allereerst zullen we een belangrijk verschil gaan uitlichten tussen gezonde stress en ongezonde stress. Hier is namelijk een belangrijk onderscheid in te ontwaren.

Verschil gezonde stress en ongezonde stress

Gezonde stress? Het klinkt misschien raar, maar toch bestaat het. Veel mensen hebben geen idee waar ze aan moeten denken bij gezonde stress, maar ongetwijfeld heb je het wel eens meegemaakt. Gezonde stress is namelijk een natuurlijk proces van het lichaam, dat ervoor zorgt dat jij als individu beter gaat presteren. In welke situaties komt dat voor? Dit kan in verschillende situaties voorkomen, maar over het algemeen komt het voor wanneer mensen ‘on the spot’ worden gezet.

Gezonde stress

Hierbij kun je denken aan het geven van een presentatie. Veel mensen vinden een presentatie geven best wel eng. Je staat namelijk volledig in de aandacht en dit zorgt ervoor dat je je erg bekeken voelt. Bovendien spoken er dan over het algemeen ook nare gedachten door je hoofd. Ga ik falen? Ik hoop dat het goed gaat! Straks vergeet ik mijn tekst. Dergelijke zaken kunnen allemaal door je hoofd spelen. Dit is dus een vorm van stress. Vaak gaat je hartslag ook nog eens extra omhoog. Over het algemeen ben je wat scherper dan normaal

Dit is zeker bij een presentatie belangrijk omdat je dan beter kan presenteren. Het zorgt ervoor dat je scherper bent. Misschien heb je het volgende ook wel eens meegemaakt. Je bent heel erg moe. Je bent totaal niet scherp. Maar dan kom je in een zenuwslopende situatie en die moeheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat is een typische vorm van stress. Je bent dan ineens alert.

Ongezonde stress

Bij gezonde stress, moet de stress over het algemeen weer verdwijnen wanneer de spannende situatie is afgelopen. Dit is dan ook het essentiële verschil met ongezonde stress. Bij ongezonde stress is de stress over het algemeen langdurig. De klachten zijn dan ook langdurig. Op de lange en korte termijn kan dit heel ongezond zijn. In dit artikel zal voor nu de aandacht worden gericht op ongezonde stress.

Veel lichamelijke en psychische klachten worden veroorzaakt door stress. Echter, veel lichamelijke klachten zorgen ook weer voor stress. Tel daarbij op dat het één het ander ook weer beïnvloedt en het overzicht dreigt steeds waziger te worden. Het laat direct zien dat de oplossing van stress tweeledig is: deels lichamelijk/ fysiek en deels mentaal/ psychisch.

Je kunt dus nooit volledig zeggen dat iets ‘tussen de oren’ zit. Anderzijds kun je nooit zeggen dat iets puur lichamelijk is.

Voorbeeld: Je hebt een wond aan je been dat onstaan is uit een simpel ongeval. Normaal gesproken herstel je hiervan en ben je ermee klaar. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van stress dit herstelvermogen behoorlijk beïnvloedt. Het herstellen van de wond duurt zodoende dus langer.

Anderzijds is ook gebleken dat mensen met stress veel meer ‘domme’ ongelukjes hebben. Iets dat normaal gesproken net goed gaat, gaat nu net mis.

Bron: ruudmeulenberg.nl/