De “Tekst-Neck” is geen officiële medische term, alleen omschrijft het met name een oorzaak waardoor de klachten ontstaan zijn. Het beschrijft een houding van de nek die ontstaat door vaak en een lange tijd te kijken naar een mobiel elektronisch apparaat (smartphone, tablet, laptop, etc.).

De houding waarbij de nek ver voor de borstkast staat wordt officieel een anteropositie van het hoofd genoemd. Wanneer iemand nekklachten of een “Text-Neck” heeft, is deze hoek gemiddeld 45 graden. Bij deze test wordt de hoek gemeten vanaf het oor naar het uitstekende deel van de zevende nekwervel.

Door deze houding waarbij het hoofd niet mooi tussen de schouders gepositioneerd is, worden alle nek- en schouderspieren overbelast om het hoofd opgeheven te houden. Wist jij dat je hoofd ⅛ste deel van je lichaamsgewicht bedraagt? Iedere keer dat je hoofd 2,5 centimeter naar beneden hangt wordt het gewicht van het hoofd zelfs verdubbeld!

Symptomen van een “Text-Neck”

De symptomen die voor kunnen komen zijn vrijwel niet naders dan de klachten die je ervaart wanneer je houdingsklachten hebt. Maar speciaal voor jou toch nog op een rijtje: – Stijve nek- en schouderspieren; – Hoofdpijnklachten; – Nekpijn; – Schouderklachten; – Zenuw gerelateerde symptomen als uitstralende pijn, gevoelloosheid, tintelingen en/of brandend   gevoel in een of beide armen.

Wel kunnen wij veronderstellen dat er in de afgelopen jaren wat betreft technologie erg veel ontwikkeling plaatsgevonden heeft én dus klachten die daar aangekoppeld zouden kunnen zijn een passende naam zouden moeten krijgen. Natuurlijk valt deze term dan ook niet te beperken tot alleen de resultaten van het sturen van een SMS of WhatsApp bericht en het overmatige gebruik van een mobiele telefoon. Mensen van alle leeftijden besteden tegenwoordig immers talloze uren per dag achter vele diverse draagbare apparaten, denk maar eens aan tablets, e-readers, mediaspelers, videorecorders, digitale camera’s en game consoles.

Wat kun je hier zelf aan doen!

Natuurlijk zou je kunnen veronderstellen dat de nekspieren overbelast worden door het grote gewicht dat zij moeten dragen wanneer het hoofd naar beneden hangt. Echter in dit geval betekend deze overbelasting ook dat er sprake is van een onvermogen van de spieren om de nek boven de schouders te houden. Omdat men jaar in jaar uit achter een laptop, tablet, naar een krant etc. kijken, zijn de nek-/schouderspieren flink onder ontwikkeld. De enige therapie voor het behandelen van deze epidemische nekhouding is trainen, trainen en nog eens trainen.

Bron: amstelfysio.nl